Week van Ons Water 2023

Activiteiten in de regio

De voorjaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van maandag 1 mei t/m zondag 14 mei. Het thema is waterkwaliteit. Tijdens de Week van Ons Water worden er door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Ook in onze regio informeren we onze inwoners en vragen hen ook een steentje bij te dragen.

Hieronder een selectie van activiteiten die in het werkgebied van het NAD worden georganiseerd.

Gemeente Rijswijk

  • Zaterdag 6 mei- 10.00- 15.00 uur – Watermarkt – parkeerplaats van tuincentrum Groenrijk ’t Haantje,
  • Dinsdag 8 mei – 19.30 – 21.00 uur- Lezing de Watervriendelijke tuin – NME-centrum de Natuurtuin, Hazepad 5, Rijswijk
  • Zaterdag 13 mei – 12.00 – 15.30 uur – Tegeldumpdag (NK Tegelwippen) – Gemeentewerf, Steenplaetstraat Rijswijk

Gemeente Zoetermeer

Vanaf 6 mei kan iedereen een audiotour volgen langs de Zoetermeerse plas. De wandelroute is uitgezet langs de Zoetermeerseplas. Op 6 locaties kun je via de QR code op het bordje een interview met een professional beluisteren. Zes mooie verhalen over maatregelen die gemeente Zoetermeer en Waterschapp Rijnland nemen om de waterkwaliteit in de plas te verbeteren.

Meer informatie en de wandelroute

Hoogheemraadschap van Delfland

Hou jij het droog tijdens een overstroming? Ontdek het in het Keringhuis! Tijdens een interactieve rondleiding krijg je uitleg over ons waterland, breng je een bezoek aan de reusachtige Maeslantkering en ga je zelf aan de slag met de opvang van water in de Tuin van het Keringhuis.

Meer informatie, tickets en openingstijden

In het laatste weekend van de Week van Ons Water is de Nationale Molen- en Gemalendag. Met onze molens en gemalen zorgen we voor droge voeten en sturen we het water door heel ons gebied. Op zaterdag 13 mei kun je in Delfland een kijkje achter de schermen nemen. De Groeneveldse Molen, Schaapweimolen en Nieuwlandse Molen openen hun deuren speciaal voor jou. Een molenaar neemt je mee de molen in en laat je zien hoe die precies werkt. Houd de sociale media van Delfland in de gaten voor meer informatie.

De Groeneveldse Molen vind je aan de Woudseweg in Schipluiden. Voor de Schaapweimolen ben je op de Molenwetering in Rijswijk aan het juiste adres. En de Nieuwlandse Molen staat in Hoek van Holland aan het gelijknamige Nieuwlandse Molenpad.

Gemeente Maassluis

Gemeente Westland

In de maand mei een regentonnen actie. Koop een regenton en ontvang een gratis vulautomaat of drie gratis planten. Bij de drie tuincentra in het Westland: Boers B.V., De Carlton en Intratuin ’s Gravenzande kunnen inwoners in de maand mei meedoen aan deze regentonnenactie.

Workshop Water in de tuin

Op 13 mei geeft SPATwater op het Groen Klimaatplein een workshop ‘Water in de tuin’. In deze workshop vertelt Mees over welke maatregelen je kunt toepassen in de tuin: van een groendak, eenvoudige regenton, tot ondergrondse infiltratiekrat, of al deze maatregelen gekoppeld tot een volledig regenwatersysteem. De workshop duurt ongeveer 45 minuten en is gratis bij te wonen. Aanmelden is niet nodig, maar zorg dat je op tijd bent om niets te missen.

  • 13 mei 11.00 uur: Intratuin ’s-Gravenzande
  • 13 mei 13.00 uur: De Carlton
  • 13 mei 15.00 uur: Boers B.V

Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, IPO, VNG, Vewin, Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Het doel van Ons Water is het waterbewustzijn van Nederlanders te vergroten. Op  weekvanonswater.nl vind je de activiteiten in Nederland van alle deelnemers.