Vergroen de stad en wip een tegel!

Om het hoofd te kunnen bieden aan weersextremen zoals hittestress en wateroverlast kunnen we als NAD de hulp van onze inwoners goed gebruiken. Veel steden kunnen nog flink vergroenen en dat is ook goed voor de leefbaarheid en biodiversiteit. Inwoners kunnen hun omgeving vergroenen door tegels uit hun tuinen te wippen en te vervangen door planten of kleine wadi’s. Ook het plaatsen van plantenbakken op balkons draagt bij. En door je regenpijp te laten uitmonden in de tuin of in een regenton hoef je ook nog geen drinkwater te gebruiken om de planten in de gewipte tegels water te geven. Teel je in de vrijgekomen plekken groente of fruit, kun je ook nog lokaal uit eigen tuin eten. Zo draag je ook bij aan een circulaire economie. Daarbij is het goedkoper en milieuvriendelijker dan het eten uit de supermarkt.

Om de vergroening van het stedelijk gebied te stimuleren, organiseert het Rijk dit jaar voor de derde keer op rij de landelijk campagne “NK Tegelwippen”. Via de campagne worden gemeenten gestimuleerd en geholpen om zoveel mogelijk inwoners mee te laten doen. In ons werkgebied doen de gemeenten Delft, Den Haag, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen Westland en Zoetermeer mee.

Om inwoners te stimuleren mee te doen, is een wedstrijdelement ingebouwd; gemeenten treffen elkaar in derby’s en poules. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over 3 klassementen) wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. De tegelstand voor middelgrote gemeentes laat zien dat Vlaardingen op dit moment op de vijfde plek staat. Rijswijk en Schiedam staan bijna in de top 10. Zoetermeer en Den Haag staan in het klassement van de grote gemeentes op plek 8 en 9.
De campagne website biedt ook tips en inspiratie om het tegelwippen nog succesvoller te maken.

Meer weten? Neem contact op met Guido van Leeuwen.