(Frituur)vet over? Recycle het!

De feestdagen komen eraan! Dat betekent vaak heerlijk smullen van lekkere hapjes en uitgebreide kerstmenu’s. Maar wat doe je met het gebruikte frituurvet? Of de overgebleven jus? En waar laat je de olie uit het potje zongedroogde tomaatjes? Verzamel het gebruikte (frituur)vet en olie in een lege plastic verpakking, sluit die af en gooi het in de daarvoor bestemde (vaak gele) kliko.

Veel mensen spoelen gebruikt (frituur)vet en olie door de gootsteen of door het toilet. Maar wist je dat vet niet goed is voor ons riool? Vet gaat namelijk stollen als het afkoelt en hierdoor kunnen verstoppingen in je afvoer ontstaan. Ook kan de riolering verstopt raken. Deze kan dan het overtollig regenwater tijdens hevige regenbuien niet meer afvoeren, waardoor er wateroverlast in huis of op straat ontstaat. Geen vet in het riool dus!

 

Vet en olie: zamel het in en breng het weg

U kunt uw plastic fles of andere plastic verpakking met gebruikt vet en olie inleveren bij een vet-inzamelpunt, zij zijn te herkennen aan de (vaak gele) kliko of sticker/poster op deur of raam. Nederland heeft inmiddels meer dan 2500 inzamelpunten, dat zijn bijvoorbeeld supermarkten en (sport)verenigingen. Ook bij de recycle punten waar u papier, plastic en tuinafval wegbrengt kunt u vaak het gebruikte frituurvet en olie inleveren.Tip: kleine restjes in de pan veegt u weg met keukenpapier en kunt u in de afvalbak gooien.

 

Wat kan je zelf doen

Draag een steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is

Alles wat je door de gootsteen of de wc spoelt, komt in het riool terecht. Zolang het om afvalwater van afwas, douche of toiletbezoek gaat, is dat prima. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie. Daar wordt het schone water in de rivier geloosd. Het gaat mis als ook bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, frituurvet, verfresten of medicijnen in het riool komen. Dit veroorzaakt verstoppingen en storing in het zuiveringsproces. Een goed werkend riool en schoon water zijn juist zo belangrijk voor de volksgezondheid. Draag daarom jouw steentje bij!

Schouders eronder om drinkwatertekort te voorkomen

De bevolking in de regio groeit sneller en verder dan eerder voorspeld. Niet in 2040 maar al in 2035 zijn er 1,5 miljoen mensen die drinkwater nodig hebben. Drinkwaterbedrijven werken hard aan hun plannen, maar hebben hun omgeving nodig om die te kunnen realiseren. De aanleg van de vele nieuwe woonwijken vraagt om veel meer drinkwater. Daarom is het belangrijk in te zetten op ‘waterduurzame nieuwbouw’. Krijgen we vraag en aanbod niet op tijd in balans, dan is een tekort aan drinkwater niet ondenkbaar rond 2030. In lange droge perioden zal dit als eerste merkbaar zijn. Ook als inwoner kan je helpen, dus zet ook jouw schouders eronder!

Handige tips!

Auto wassen

Je auto is weer spik en span. Het afvalwater laat je via de straatput voor je deur rechtstreeks in het riool lopen. Waar moet je het anders laten? Maar dit afvalwater bevat vuil- en zeepresten die het riool vervuilen.

Was uw auto wat minder vaak. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek. Daar gaan ze vaak slim om met hergebruik van water en het vervuilde water lekt niet weg in het milieu. Beter!

Tegels eruit

Met minder tegels en meer groen in de tuin, bewijs je het riool een grote dienst. Onder struiken of coniferen en via het gazon en grindbedden kan het water in de grond wegzakken en hoeft het dus niet via het riool afgevoerd te worden. Je kunt er daarbij voor kiezen de regenpijp onder de grond te verlengen en daar uit laten komen waar jij het water wilt hebben.

NK Tegelwippen in Delfland.

Bewust & duurzaam watergebruik

Drinkwater dat u niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd – voor en na gebruik. Dit bespaart water, energie en hulpstoffen in de hele waterketen! Met het programma Bewust & Duurzaam Watergebruik stimuleert Dunea innovatie in watergebruik bij iedereen: in huis, in de wijk, in bedrijven en op kantoor. Lees hier meer over bewust en duurzaam watergebruik.

Kattenbak

Het lijkt zo logisch, wij doen onze behoefte op de wc dus de inhoud van de kattenbak kun je ook door de wc spoelen. Maar kattenbak-korrels veroorzaken verstopping in het riool en horen dus thuis in de afvalbak.

Houtsnippers

Tijdens enorme hoosbuien heeft het riool het zwaar te verduren. Help het riool een handje en bedek de bodem van je tuin met een laag houtsnippers. Zo kan het regenwater in je tuin wegzakken. Dat is beter dan het regenwater via de riolering afvoeren.

Kleine knop, groot effect

De kleine knop op het toilet (of spoelonder-breker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!

Terpentine na het verven

Eindelijk heb je je huiskamer in je favoriete kleur gesausd. Het resultaat mag er zijn! Nu nog even de boel opruimen en dan is de klus geklaard. De terpentine waarmee je de kwasten hebt schoongemaakt gaat door de gootsteen. Dat schiet lekker op. Maar terpentine bevat stoffen die het riool vervuilen en het milieu aantasten. Lever het daarom als chemisch afval in bij het milieupark.

Keukenafval

Tijdens het afwassen heb je etensresten, koffieprut en theeblaadjes al door de gootsteen gespoeld voor je er erg in hebt. Voorkom verstopping van het riool door dit afval weg te gooien waar het hoort: in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Voor jou een kleine moeite, voor het riool een groot verschil!

Cement en gips

Na een dag klussen in je nieuwe huis, is de boel enorm opgeknapt maar blijf je zitten met behoorlijk wat cement- en gipsresten. Die zijn snel door de wc gespoeld, weg is weg. Maar deze resten veroorzaken verstoppingen in het riool. Laat ze daarom drogen en lever ze vervolgens gescheiden in bij het milieupark.

[vc_separator color=”custom” accent_color=”#1e73be” css=”.vc_custom_1643385592140{margin-top: 6px !important;margin-right: 6px !important;margin-bottom: 6px !important;margin-left: 6px !important;border-top-width: 6px !important;border-right-width: 6px !important;border-bottom-width: 6px !import