Draag een steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is

Alles wat je door de gootsteen of de wc spoelt, komt in het riool terecht. Zolang het om afvalwater van afwas, douche of toiletbezoek gaat, is dat prima. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie. Daar wordt het schone water in de rivier geloosd. Het gaat mis als ook bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, frituurvet, verfresten of medicijnen in het riool komen. Dit veroorzaakt verstoppingen en storing in het zuiveringsproces. Een goed werkend riool en schoon water zijn juist zo belangrijk voor de volksgezondheid. Draag daarom jouw steentje bij!

Schouders eronder om drinkwatertekort te voorkomen

De bevolking in de regio groeit sneller en verder dan eerder voorspeld. Niet in 2040 maar al in 2035 zijn er 1,5 miljoen mensen die drinkwater nodig hebben. Drinkwaterbedrijven werken hard aan hun plannen, maar hebben hun omgeving nodig om die te kunnen realiseren. De aanleg van de vele nieuwe woonwijken vraagt om veel meer drinkwater. Daarom is het belangrijk in te zetten op ‘waterduurzame nieuwbouw’. Krijgen we vraag en aanbod niet op tijd in balans, dan is een tekort aan drinkwater niet ondenkbaar rond 2030. In lange droge perioden zal dit als eerste merkbaar zijn. Ook als inwoner kan je helpen, dus zet ook jouw schouders eronder!

Handige tips!

Auto wassen

Je auto is weer spik en span. Het afvalwater laat je via de straatput voor je deur rechtstreeks in het riool lopen. Waar moet je het anders laten? Maar dit afvalwater bevat vuil- en zeepresten die het riool vervuilen.

Was uw auto wat minder vaak. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. De autowasstraat is de beste plek. Daar gaan ze vaak slim om met hergebruik van water en het vervuilde water lekt niet weg in het milieu. Beter!

Tegels eruit

Met minder tegels en meer groen in de tuin, bewijs je het riool een grote dienst. Onder struiken of coniferen en via het gazon en grindbedden kan het water in de grond wegzakken en hoeft het dus niet via het riool afgevoerd te worden. Je kunt er daarbij voor kiezen de regenpijp onder de grond te verlengen en daar uit laten komen waar jij het water wilt hebben.

NK Tegelwippen in Delfland in 2022.

Bewust & duurzaam watergebruik

Drinkwater dat u niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd – voor en na gebruik. Dit bespaart water, energie en hulpstoffen in de hele waterketen! Met het programma Bewust & Duurzaam Watergebruik stimuleert Dunea innovatie in watergebruik bij iedereen: in huis, in de wijk, in bedrijven en op kantoor. Lees hier meer over bewust en duurzaam watergebruik.

Kattenbak

Het lijkt zo logisch, wij doen onze behoefte op de wc dus de inhoud van de kattenbak kun je ook door de wc spoelen. Maar kattenbak-korrels veroorzaken verstopping in het riool en horen dus thuis in de afvalbak.

Houtsnippers

Tijdens enorme hoosbuien heeft het riool het zwaar te verduren. Help het riool een handje en bedek de bodem van je tuin met een laag houtsnippers. Zo kan het regenwater in je tuin wegzakken. Dat is beter dan het regenwater via de riolering afvoeren.

Kleine knop, groot effect

De kleine knop op het toilet (of spoelonder-breker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!

Terpentine na het verven

Eindelijk heb je je huiskamer in je favoriete kleur gesausd. Het resultaat mag er zijn! Nu nog even de boel opruimen en dan is de klus geklaard. De terpentine waarmee je de kwasten hebt schoongemaakt gaat door de gootsteen. Dat schiet lekker op. Maar terpentine bevat stoffen die het riool vervuilen en het milieu aantasten. Lever het daarom als chemisch afval in bij het milieupark.

Keukenafval

Tijdens het afwassen heb je etensresten, koffieprut en theeblaadjes al door de gootsteen gespoeld voor je er erg in hebt. Voorkom verstopping van het riool door dit afval weg te gooien waar het hoort: in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Voor jou een kleine moeite, voor het riool een groot verschil!

Cement en gips

Na een dag klussen in je nieuwe huis, is de boel enorm opgeknapt maar blijf je zitten met behoorlijk wat cement- en gipsresten. Die zijn snel door de wc gespoeld, weg is weg. Maar deze resten veroorzaken verstoppingen in het riool. Laat ze daarom drogen en lever ze vervolgens gescheiden in bij het milieupark.

Groen dak

Groene daken houden regenwater vast, houden de eronder liggende ruimte koel en zorgen voor meer biodiversiteit. Groene daken zijn als het ware een verlengde van de tuin, maar dan op hoogte. Op de website Huisje boompje beter is een handig stappenplan voor het aanleggen van een groen dak te vinden.

Openbare tapkranen

Bij een openbare tapkraan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis drinkwater tappen. Handig voor tijdens een wandeling of fietstocht. Laat ook deze kranen niet onnodig lopen. Bekijk hier waar onze tapkranen allemaal staan.

Medicijnen

Bij het opruimen van de badkamer kom je oude medicijnen tegen. Je wist niet eens dat je die nog had. Ze zijn ver over de houdbaarheids-datum. Door het toilet spoelen lijkt je de beste optie, opgeruimd staat netjes. Maar genees-middelen kunnen grondstoffen bevatten die het riool vervuilen. Behandel oude of ongebruikte geneesmiddelen daarom als klein chemisch afval. Spaar ze op en lever ze in bij het inzamelpunt van de gemeente of bij de apotheek.

Bewust omgaan met een opzetzwembad

Opzetzwembaden worden steeds groter. Ze gebruiken zomaar 2.300 of 6.500 liter. Ter vergelijking: een bad in de badkamer gebruikt ongeveer 120 liter en een douchebeurt van 9 minuten 65 liter water. Wilt u toch een groot opzetzwembad gaan gebruiken? Kijk hier voor tips.

Biobrandstof

Wist je dat jouw gebruikte frituurvet kan worden hergebruikt als biobrandstof? Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is het in een afgesloten fles in de gele container gooien. Gelukkig kom je deze gele container steeds vaker tegen bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.

Regenton

Regenwater opvangen om bijvoorbeeld in drogere perioden je tuin gratis te kunnen begieten? Dat doe je natuurlijk met een regenton! Sluit de ton aan op de regenpijp en plaats een vulautomaat, zodat je ton niet kan overstromen. Een simpele, maar doeltreffende manier om het riool een handje te helpen bij heftige regenbuien.

Afkoppelen

Tijdens extreme regenbuien kan de riool overbelast raken. Wat jij kunt doen? Wel eens gehoord van het afkoppelen van je regenpijp? Nee, nou dat kan heel simpel door een stuk uit je regenpijp te zagen. Met een bocht aan de onderkant van je regenpijp of met een afkoppelsteen leid je het water naar een (tijdelijke) opslagplaats zoals een vijver of een laag gedeelte in je tuin. De buis die in de grond achterblijft sluit je af met een deksel.

Vet en olie

Spoel overtollig vet (vloeibaar en gestold), frituurvet en olie niet door de gootsteen of het toilet. Voorkom verstopping en lever het in bij het milieupark van je gemeente. Vloeibaar vet kun je eerst terug gieten in een lege verpakking.

Terug van vakantie?

Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water in de leidingen van je huis een tijdje stilgestaan. Spoel bij thuiskomst de kranen in huis 1 minuut door om weer lekker vers en koel water te krijgen. Vang dit water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis. Lees meer over het doorspoelen van je kraan.

Kijk ook bij je gemeente

Website Delft over wateroverlast en verwijzing naar Klimaatkrachtig Delfland.

Website over wateroverlast & klimaatbestendige stad op Duurzaam Den Haag (Operatie Steenbreek)

Speciale website voor inwoners: aandacht voor water en groen.

Pagina op de website van de gemeente over het riool.

Pagina op de website met tips voor huis en tuin en verwijzing naar externe (landelijke en regionale) websites en folders die mensen kunnen downloaden. En naar ‘Het handboek voor de watervriendeljke tuin‘ van RioNed.

Pagina over het riolerings- en waterplan. Verder nieuwsberichten met verwijzingen naar Klimaatkrachtig Delfland.

Een pagina op de website van Westland met informatie over het waterklimaatplan, video’s en een digitale waterkwaliteitskaart.

Kijk ook bij het waterschap

Lees hier over de waterbazen: persoonlijke verhalen inwoners. Veel informatie is ook te vinden op Klimaatkrachtig Delfland.

Kijk ook bij je waterbedrijf

Een volle bak

Gezellig met de hand afwasssen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is.

Luiers en doekjes

Het is natuurlijk lekker makkelijk: je babydoekjes, luiers, kindertoiletpapier, maandverband, tampons en condooms hup door de toilet. Maar het is net zo makkelijk om hiervoor een afvalbakje in de babykamer en bij de wc neer te zetten en deze in de afvalbak te legen. Hiermee voorkom je verstopping van het riool.

Geveltuin

Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel en hier een tuintje aan te leggen kan afstromend regenwater vanaf de gevel in de grond infiltreren. Daarnaast dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld en verkoelen de omgeving.

Tegelwippen en de tegeltaxi in Leidschendam-Voorburg

Verf

Zo, die raamkozijnen zitten weer strak in de verf. Je had de hoeveelheid goed ingeschat. Slechts een klein bodempje heb je over. Omdat het verf op waterbasis is, denk je het restje wel door de gootsteen te kunnen spoelen. Maar verf en zelfs verf op waterbasis bevatten stoffen die het riool vervuilen. Lever daarom alle verfresten, ook die van verf op waterbasis, als chemisch afval in bij het milieupark.

De Straad

Lees ook eens in de Straadkrant over concrete handvatten voor inrichting van de bebouwde omgeving.

Leer meer met een App

Een levende tuin draagt bij aan een fijne leefomgeving en onze gezondheid. Goed omgaan met regenwater zorgt voor minder water overlast en onnodig gebruik van drinkwater voor sproeien van de tuin. Leer meer hierover met de virtuele app “De Levende Tuin” op je smartphone of je tablet.

Download in de App Store of in Google Play