Delfland wipte tegels!

Meer planten in tuinen, langs gevels en op pleinen houden onze voeten droog en onze hoofden koel. Het regenwater zakt weg in de grond, wordt opgenomen door de planten die vervolgens voor verkoeling zorgen. Riolen raken niet overbelast en de stad niet te heet. Dus wip de tegels uit je tuin en zet er een plant voor terug. Dat is ook goed voor de bijen, vlinders en kleine dieren. En voor onszelf, want groen heeft een positief effect op de gezondheid. Help je mee?

Van 21 maart  tot en met 31 oktober 2022 deden 7 NAD gemeenten mee met het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Bekijk hiernaast de ranglijst.

Op 8 november 2022 werd de uitslag bekend gemaakt. Nieuwsgierig? Kijk hier op Vimeo.

Interview bij Omroep Wetering

Namens de gemeente Vlaardingen vertelde Erwin van der Burg over het vergroenen van het stedelijk gebied en waarom dat ook goed is voor het riool.

Nieuwsberichten

Voorbeelden!

Tegels gewipt?

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.

Geef hier je gewipte tegels op!

Rijswijk gaat lekker met NK Tegelwippen: al 385m² meer groen

15 september 2022 | bron: Steenbreek.nl | Foto: Wendy Bakker

Het gaat lekker in Rijswijk met het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Rijswijk schommelt tussen plek 12 en 14 van de 34 middelgrote gemeenten. Daarmee is de stad een mooie middenmoter in die categorie. In totaal staat de teller nu op 4.235 gewipte tegels. Dat betekent 385 vierkante meter meer groen sinds de aanvang van het kampioenschap. Lees verder.

Weg met tegels, terug naar groen? Den Haag gaat het doen!

Sinds 21 maart doet gemeente Westland mee aan het NK Tegelwippen. Inmiddels zijn er 6432 tegels gewipt. Ieder dorp wordt bezocht door een promotieteam en vervolgens door de Tegeltaxi. Bewoners van Westland kunnen de Tegeltaxi bestellen en de gewipte tegels gratis op laten halen en ruilen voor biologische tuinplanten. Lees verder.

Download hier het Draaiboek Operatie Steenbreek van Den Haag.

Eet gezond, wip een tegel!

Door tegels te verwijderen kan je groente zoals deze pompoen verbouwen in je straat

Op een zonnige plek in je straat kan je ook groente kweken. Zoals bijvoorbeeld pompoen of courgette. Door tegels te wippen help je mee om hitte te bestrijden en wateroverlast te voorkomen en je houdt er ook nog een lekkere en gezonde maaltijd aan over.

Trots op Delft, opnieuw een tegelwiprecord!

4 september 2022 | bron: Klimaatmaatdelft.nl

Delftenaren willen massaal een groenere tuin. Na de succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin, van 9 juli, werden er afgelopen zaterdag wederom veel tegels weggehaald en ingeruild voor plantjes. Het nieuwe (dag)record komt nu uit op 2.164, dat is ruim 500 tegels meer dan het oude record. Lees verder.

Westlanders wippen 6.432 tegels

26 augustus 2022 | bron: rodi.nl | Foto: Tineke Dijkstra

Sinds 21 maart doet gemeente Westland mee aan het NK Tegelwippen. Inmiddels zijn er 6432 tegels gewipt. Ieder dorp wordt bezocht door een promotieteam en vervolgens door de Tegeltaxi. Bewoners van Westland kunnen de Tegeltaxi bestellen en de gewipte tegels gratis op laten halen en ruilen voor biologische tuinplanten. Lees verder.

Ranglijst

Heeft 306.178 tegels gewipt. Dat zijn 561 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Den Haag.

Heeft 27.780 tegels gewipt. Dat zijn 378 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over koele effecten in Vlaardingen.

Heeft 28.159 tegels gewipt. Dat zijn 375 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Schiedam

Heeft 10.550 tegels gewipt. Dat zijn 95 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Westland

Heeft 5.175 tegels gewipt. Dat zijn 95 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Rijswijk.

Heeft 9.177 tegels gewipt. Dat zijn 88 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Delft

Heeft 1.944 tegels gewipt. Dat zijn 16 tegels per 1000 inwoners.

Meer lezen over tegels wippen in Zoetermeer.

Deze ranglijst is gebaseerd op de nationale tegelstand (8 nov 2022). De volgorde is gebaseerd op aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. En de gemeenten zijn ingedeeld in drie klassementen op basis van het aantal inwoners in een gemeente.

foto's: NK Tegelwippen

Tegels wippen, hoe dan?

Ik wip, jij wipt, wij wippen: een praktische aanpak voor het wippen van tegels! Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Lees verder.

Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!